“Autism has always been a focal point in my life”
Autism has been Jos Valkenborg‘s passion for 35 years now. When he became the director of Autisme Centraal after a long practice and teaching career, he was proud and fearful at the same time. Today, he is very happy with his international TOP team and particularly proud of our jointly developed Autisme Centraal Methodology.
Autism takes central stage in his work and life. Yet enjoying a nice glass, good food, Netflix, Spotify, good company and time with his family and Jules are also always high on his list.
“Because meaningful coaching is a learning experience”
Rianne Jansen is a Certified Trainer at Autisme Centraal and combines this with providing training and coaching in her private practice in Veenendaal.
In her life and work she adheres to the principles of Acceptance and Commitment Therapy (ACT), which she researches as part of her study “Zorgethiek en Beleid” (translated: “Ethics of Care and Policy”) at the University of Human Studies in Utrecht.
She also chairs the foundation ‘Op Eigen Tenen’ – which promotes the empowerment of people with autism – and is a member of the Autism and Women Expert Group (‘EVA’) of the Dutch Association for Autism (‘NVA’).
She sees her own diagnosis as an added value in her work.
Rianne is a true epicurean and loves to share her love for philosophy, art, literature, theatre, nature and good food with friends and family.
“Een doel zonder plan is slechts een wens ”
Als opleider deelt Gijs graag voorbeelden uit de praktijk om de deelnemers meer handvaten te geven over het autisme en zo de wereld stapje voor stapje autisme vriendelijker te maken. Het zien van de mogelijkheden en iemand helpen bij het zetten van de eerste stap is wat Gijs blijft uitdagen in zijn werk als ambulant begeleider.
Gijs heeft sociaal pedagogische hulpverlening gestudeerd in Amsterdam en werkt sinds 2014 met mensen met ASS. Hij heeft ervaring op woongroepen en is nog steeds werkzaam als ambulant begeleider.
“The longing and search for basic comfort”
People’s strengths and abilities are the main focus of Delphine Callewaert’s work.
In recent years, Delphine has given various training courses in Belgium and abroad.
Observations and consultations in a wide range of care facilities are also part of her responsibilities. Throughout these observations, her expertise in the target group of people with intellectual disabilities has grown considerably.
Since a couple of years, she has been broadening her experience in guiding people with autism and a normal intellectual ability at her private therapy practice.
Regardless of the setting, there is one need that constantly resurfaces: the longing and search for basic comfort.
Personally, Delphine finds this basic comfort in travelling, in discovering new places, camera in hand.
Thomas Fondelli is a freelance educational staff member of Autisme Centraal in Belgium and abroad. Thomas works as a psychologist at the medical paediatric centre Zeepreventorium supporting the communities of babies, toddlers and preschoolers with chronic medical conditions. He also works as a psychotherapist in his private practice.
He is the author of several books: “Autisme Ver-beeld-en” (translated: “Autism and the use of metaphors”), “Autisme en eetproblemen” (translated: “Autism and eating disorders”) and co-author of the book “Syndroom van Asperger, een antwoord op 101 vragen” (translated: “Asperger’s Syndrome, an answer to 101 questions”).
Jef Suykerbuyk studied remedial education and works for Autisme Centraal as a freelancer. He helps to provide practical training on the use of games when interacting with people with autism.
He also works at the centre Het Anker (non-profit organisation De Kade) supervising young adults with autism. Furthermore, he is in charge of Het Anker’s games library and a co-worker of the games lab Vives Spellenarchief.
Miriam Perrone was diagnosed with Asperger’s syndrome in 2011, at the age of 31. People with Asperger’s have an autism spectrum profile.
Through self-tuition and professional guidance, she learned what autism can be and gained insight into how an autistic brain works, and how it does not work. Since 2014 she has been giving lectures and training on autism all across Flanders. She further specialised in autism spectrum disorders and earned a professional bachelor’s degree.
Jessica Léonard is GZ-psycholoog, supervisor en opleider bij ROUTE Z11. Elke cliënt verdient zijn eigen therapie, want iedereen is uniek en weet zelf wat hem het beste past. Deze werkwijze pas ik na mijn studie als orthopedagoge in 2000 met veel plezier toe bij mensen met autisme, gezinnen en koppels. De ondergesneeuwde kwaliteiten naar boven halen zie ik als een missie in mijn werk. Teveel mensen met autisme hebben de wereld iets te bieden, als ze maar de kansen krijgen en benutten. Daarnaast inspireer ik graag professionals als opleider. Zorg, onderwijs en ook bedrijven, help ik om beter aan te sluiten bij wat mensen met autisme nodig hebben en kwaliteiten te benutten.
“Heb je haast, ga dan zitten”
In het gehaaste leven van alle dag zijn we geneigd om veel sneller te gaan, dan dat we kunnen. Dit geldt zeker als je werkt met mensen met autisme. Sabine is een voorstander voor het stil staan en om je heen te kijken en in de chaos te zoeken naar basisrust.
Sabine werkt ruimt 20 jaar met mensen met autisme en is inmiddels 10 jaar opleider. Tijdens de cursussen houdt Sabine een goede balans tussen luisteren, kijken en ervaren. Door haar jarenlange ervaring als autismecoach maakt ze cursisten enthousiast met veel eigen voorbeelden.
Zij creëert een leeromgeving waarin deelnemers zich vrij voelen om vragen te stellen en ervaringen te delen. Deelnemers aan haar workshops en cursussen worden aangemoedigd om actief deel te nemen en hun kennis in de praktijk te brengen.
‘Elke mens is uniek. Bij mensen met autisme is dat niet anders.’
Marthe is werkzaam als psychiatrisch verpleegkundige binnen een residentiële setting. Haar interesse in autisme is gegroeid door haar werk, waarbij ze als verpleegkundige hier dagelijks mee in aanraking komt.
Een autismevriendelijke bril opzetten, is voor Marthe een must om deze mensen optimaal te kunnen begeleiden tijdens een psychiatrische opname. Zij deelt graag haar ervaring met anderen om een stapje dichter te komen bij een autismevriendelijke samenleving.
In haar vrije tijd houdt ze er van om te draaien met klei, cultuur en natuur te ontdekken tijdens het reizen. Echter tijdens het koken komt Marthe helemaal tot rust.
‘Verder kijken dan gedrag’
Stefaan is werkzaam als algemeen directeur in een psychiatrisch centrum. Zijn interesse in autisme is gegroeid vanuit zijn werk en zijn familiale betrokkenheid. Autisme draait niet om gedrag, het is vooral een unieke manier van waarnemen en betekenis verlenen. De wereld van hulpverlening begrijpelijker en autismevriendelijke maken en mensen met autisme helpen groeien in hun kracht en sterkte is voor Stefaan een boeiende uitdaging.
Stefaan studeerde filosofie, seksuologie en rechten in Leuven en doctoreerde in Groningen. Hij houdt van eb en vloed, de waaiende wind en de golven van de zee en komt helemaal tot rust achter de piano.
“Iedere persoon is uniek. Daarom is begeleiding maatwerk.”
Dagelijks komt Treesje Van den Bergen in contact met mensen met autisme. Niet alleen werkt ze als leerondersteuner in een leersteuncentrum, ze heeft ook haar eigen, thuispraktijk Kompas. Zo bouwde ze doorheen de jaren een hoop ervaring op in het begeleiden van jongeren en volwassenen met autisme. Ze is leerkracht van opleiding en volgde het postgraduaat Autisme aan de Arteveldehogeschool (i.s.m. Autisme Centraal). Treesje begeleidt mensen met autisme, maar ook hun omgeving, steeds vertrekkend vanuit het dubbelspoor: ‘hoe kunnen we de omgeving autisme-vriendelijk maken en hoe kunnen we de personen met autisme vaardigheden aanleren.’
“Begrijpen – begrip – begrepen worden.”
Manon Heyndrickx gelooft er sterk in dat je pas autismevriendelijk kan werken als je goed zicht hebt op wat een autismespectrumstoornis kan betekenen voor de persoon die je ondersteunt. Zo creëer je begrip en voelen alle betrokkenen zich meer begrepen. De autismecentraalmethodiek vormt een duidelijk en dankbaar kader om hiermee vervolgens aan de slag te gaan. Vanuit haar ervaring in het werken met delinquenten met een verstandelijke beperking ziet ze ook de meerwaarde van deze methodiek bij het kijken naar probleemgedrag.
Manon is gediplomeerd in criminologie en (forensische) psychologie.
Ze begeleidt jullie graag bij deze boeiende individuele zoektocht.
“Wat goed is voor autisme, is goed voor iedereen”
Ilse Van den Eede omarmt deze filosofie in haar werk. Als moeder van een zoontje met autisme en met een achtergrond in sociologie, heeft ze haar passie gevonden in het begeleiden van mensen in het autismespectrum en het bevorderen van begrip en acceptatie in de samenleving.
Met een postgraduaat in autisme van de Arteveldehogeschool en haar eigen coaching praktijk, het Wo-Coachingshuis, biedt Ilse een breed scala aan ondersteuning. Naast autismebegeleiding, biedt ze ook loopbaanbegeleiding, business coaching en life coaching aan. Ze streeft naar normalisatie van verschillen en promoot wederzijds begrip binnen neurodiverse teams met behulp van het dubbel empathisch model, door middel van teambegeleiding en het creëren van autisme-vriendelijke werkomgevingen: “De wonderbox journey”
Met haar toewijding en expertise zet Ilse zich in voor een inclusieve samenleving waarin de diversiteit van elk individu wordt erkend en gewaardeerd.